KBO LIMBURG LEIDT ALLOCHTONE VROUWEN OP TOT VRIJWILLIGE OUDERENADVISEUR

Door: KBO Limburg - Yvonne Janssen
Geplaatst op: dinsdag 28 oktober 2014

In onze samenleving zijn veel veranderingen op komst rondom zorg, jeugdzorg en participatie. Voor veel mensen is het ingewikkeld om alle veranderingen te begrijpen. Dat geldt ook voor mensen die niet van Nederlandse komaf zijn. De Stichting Meer Kleur en Kwaliteit (SMKK) wilde daarom vrijwilligers opleiden om oudere allochtone vrouwen te ondersteunen bij bijvoorbeeld het keukentafelgesprek. KBO Limburg was graag bereid daarbij te helpen met de cursus Vrijwillige Ouderen Adviseur. Onlangs kregen de eerste acht vrijwilligers hun certificaat uit handen van KBO voorzitter Peter Spronck.

Een onderdeel van SMKK is het project Besma. Besma betekent glimlach. Het project richt zich op allochtone vrouwen van 55 jaar en ouder. Besma wil hen uit hun isolement halen en stimuleren zelf activiteiten te ondernemen en zo een glimlach op hun gezicht toveren. SMKK ondersteunt Besma in de organisatie van activiteiten voor allochtone oudere dames én hun vrijwilligers. Om de groep vrijwilligers van Besma de weg te wijzen in de wereld van zorg wonen en welzijn en met name in de wijzigingen rondom de WMO, hebben zij de KBO-cursus Vrijwillige Ouderenadvisering (VOA) gevolgd. Deze cursus stelt hen in staat vrouwen te ondersteunen die aan willen kloppen bij het WMO-loket van de gemeente. Het voeren van een keukentafelgesprek is voor deze vrouwen een hele opgave. De vrijwilligers die nu zijn opgeleid, komen uit hun eigen kring en spreken letterlijk en figuurlijk dezelfde taal. Dankzij de VOA-cursus zijn ze nu goed toegerust om samen met de ouderen deze gesprekken te voeren.

Cursusleider Leo Thomas van KBO Limburg is zeer te spreken over het verloop van de cursus. “Een enthousiaste groep dames, afkomstig uit Marokko en Egypte, en volledige geïntegreerd in onze samenleving. Ze hebben zich heel serieus ingeleefd in het Nederlandse zorgbestel. Via rollenspellen hebben ze zich communicatie- en interviewtechnieken eigen gemaakt. Ze waren ook steeds bereid elkaar te helpen, dat vond ik mooi om te zien. Ze werken en denken vanuit hun eigen cultuur en religie, maar zijn zich er ook zeer van bewust dat ze zich aan moeten passen aan onze samenleving en dat doen ze ook. Aan het begin van elke bijeenkomst werd er een kleine tekst uit de Koran voorgelezen met daarbij de vertaling en een uitleg hoe die tekst betrekking had op het lesonderdeel van die dag. Dat was heel leerzaam en indrukwekkend. Deze dames hebben misschien nog weinig praktijkervaring als VOA maar des te meer levenservaring. Ik weet zeker dat ze voor oudere allochtonen van grote betekenis zullen zijn. Bij de afsluiting van de cursus werden we getrakteerd op Marokkaanse eten, erg lekker!”








     


Reactie(s)

Mooi initiatief!




Naam


Email


Uw reactie