Training (on)gewenst gedrag: goed en nuttig

Door: Speeltuinwerk Limburg - Carlien Schouten
Geplaatst op: dinsdag 16 februari 2016

De training Gewenst en Ongewenst gedrag van SpeL gaat in op zeer uiteenlopende onderwerpen. Zaken waarbij we vanuit SpeL ieders mening respecteren, uitgebreid in discussie gaan en uiteindelijk elke speeltuin/ vereniging zelf laten bepalen hoe ze er in de toekomst op hun eigen plek mee om willen gaan.

Iemand troosten met een "kusje d'r op", kan dat nog in deze tijd. Of een gezin waar je je zorgen over maakt...

Dat de onderwerpen niet alleen voor speeltuinbesturen van belang zijn, is wel gebleken. Zo zijn er aanvragen gekomen van speelplekken, die de training met hun hele vrijwilligersteam ook nog een keer willen doormaken: samen de discussie aangaan, samen de plannen voor wenselijk gedrag voor de toekomst van de eigen speeltuin vaststellen en samen bedenken hoe dat in praktijk dan ook te gaan doen.

Ook verenigingen op andere vlakken van jeugdwerk sluiten graag aan bij deze training. De onderwerpen (soms met een beetje fantasie) zijn goed te passen in hun sfeer. De grote lijnen blijven immers gelijk.

We spreken over basiszaken: ontruimen bij een noodgeval, contacten met politie en hulpdiensten, omgaan met vindbaarheid en toegankelijkheid.

We spreken over beleidskeuzes: wel of geen WIFI in de speeltuin (en waarom dan wel of niet), honden, roken of alcohol in de speeltuin, iedereen een VoG (verklaring omtrent Gedrag)?

En we praten over je professionele rol, ook als je "gewoon" vrijwilliger bent met jeugdigen. Daarbij kun je denken aan het vier ogen principe, kindermishandeling, ongenode gasten, bezoekers zonder kinderen etc. Niet zomaar iets, zo stellen de bezoekers van de training. Soms best lastig, horen we terug. En vooral ook....een hele verantwoordelijkheid.

Hoe zwaar het onderwerp ook is, we komen snel tot de conclusie dat communicatie in elk model het sleutelwoord mag zijn. En we zijn het erover eens dat de manier en het moment waarop je communiceert de situatie kan maken of breken.

De training wordt door de bezoekers als heel waardevol gezien. Daarbij is het delen van ervaringen en discussie voeren met vrijwilligers van andere teams van zeer groot belang. Je helpt elkaar op weg, zegt een van de deelnemers. Omdat er over zaken nagedacht wordt, wordt er bewuster gehandeld. Misschien niet eens anders dan voorheen, maar zeker bewuster.

Als je je eigen club serieus wilt nemen in je verantwoordelijkheid naar je bezoekers, deelnemers en andere betrokkenen is een doordacht beleid en een pedagogische werkhouding onontbeerlijk. Vrijwilligers zijn daarin de ultieme professionals!

Wil je meer weten over de training. Neem als speel(tuin)team contact met ons op.

Heb een directe inhoudelijke vraag: aarzel niet! We helpen je graag!



Meer informatie:
Aanmelden: info@speeltuinwerklimburg.nl




     


Reactie(s)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.



Naam


Email


Uw reactie