Theatervoorstelling 'De OmZieners'
Door: Dienst Kerk en Samenleving - Hub Vossen
Geplaatst op: woensdag 13 september 2017
Theatervoorstelling ‘De OmZieners’
In het kader van de internationale 'Dag van de Armoede' op 17 oktober wordt in Limburg op een zestal plekken stil gestaan bij het vraagstuk van armoede.
Op al deze plekken zal, naast een eigen lokaal programma, ook steeds de theatervoorstelling van de Joseph Wresinski Cultuur Stichting vertoond worden. Een bijzondere theatervoorstelling die gemaakt is en gespeeld wordt door mensen die in armoede leven. In de afgelopen maanden is deze voorstelling al op een aantal plekken te zien geweest. Enkele reacties waren:
“De theatervoorstelling ‘De OmZieners’ moet je niet alleen zien maar vooral ook beleven” zegt Inge Nooijen, coördinatrice van sociale wijkteams. “Het is een intense, ontroerende voorstelling die onder je huid gaat zitten. Het spel is prachtig. Maar het is niet alleen spel. Het is het echte leven”.
“Dat klopt”, zegt Laurens Umans, schrijver en regisseur van ‘De OmZieners’. “Wij willen het echte leven op het toneel brengen. Het echte leven van echte mensen. Mensen van vlees en bloed die in armoede leven. Dat is waar het ons om gaat. En dat doen we met hartstocht en humor.”
‘De OmZieners’ vertelt onder andere het verhaal van Pieter. Pieter is werkloos en wil zielsgraag aan het werk. Betaald werk. Maar door de uitkerende instantie wordt hij dan weer hierheen gestuurd en dan weer daarheen. Overal moet hij werken met behoud van uitkering. Hij krijgt dus niet betaald. Als hij het werk weigert, krijgt hij een strafkorting op zijn uitkering. Een vriendin van Pieter noemt dit ‘slavenhandel’. Maar Pieter gaat trouw dan weer hierheen, dan weer daarheen. Want alles beter dan thuiszitten. Toch? Of knaagt het aan zijn gevoel voor menswaardigheid en zelfrespect?
‘De OmZieners’ vertelt ook het verhaal van de familie van der Saeftinghe. Een keurige familie met een dikke nek en portemonnee. Zij hebben een erfenis te verdelen want papa is dood. Hoe gaan ze dat doen, het geld verdelen? Gaan ze gezellig samen rond de tafel zitten? Of slaan ze mekaar de hersens in?
‘De OmZieners’ stelt vragen over de samenleving en hoe deze is ingericht. Over het handelen van mensen met macht en invloed, en de gevolgen daarvan voor mensen in armoede. De voorstelling laat zien hoe armoede mensen kwetsbaar maakt. ‘De OmZieners’ is ook een zoektocht naar compassie. Niet in de zin van medelijden, maar “het voelen van de pijn van een ander in jouw hart”, zoals een man in armoede omschreef. Kennen we nog compassie voor de ander?
‘De OmZieners’ wordt gebracht door de Joseph Wresinski Cultuur Stichting. Een theatergroep van mensen die in armoede leven en ervaren theatermakers. Samen maken en spelen zij theater dat laat zien wat mensen in armoede meemaken, wat zij denken en voelen en wat anderen over hen denken en zeggen.
“Wij willen heel graag de ogen openen van mensen die van alles denken over armoede. Over ons dus. Er zijn mensen die zeggen dat armoede je eigen schuld is. Maar weten zij wel waarover zij praten? Kennen zij ons?”
Op een zeer bijzondere en indringende wijze wordt de problematiek van armoede zo aan ons getoond.
Na iedere voorstelling bestaat ook altijd de mogelijkheid om met de regisseur en spelers na te praten.
Waar kunt u deze bijzondere voorstelling zien:
- Vrijdag 06 oktober Maastricht, OLV van Lourdes, President Rooseveltlaan 215, 6224 CP Maastricht
- Zaterdag 07 oktober Sittard Geleen, Sociaal Centrum Land van Gulick, Engelenkampstraat 25, 6131 JD Sittard
- Woensdag 11 oktober Weert, Wijkgebouw Keenter Hart, St. Jozefskerkplein 3, 6006 ZH Weert
- Donderdag 12 oktober Horst aan de Maas, ’t Gasthoes, Gasthuisstraat 25, 5961 GA Horst
- Dinsdag 17 oktober Heerlen, Cultuurhuis, Sittarderweg 145, 6412 CD Heerlen
- Woensdag 18 oktober Roermond, zalencentrum de Velderie, Prins Bernhardstraat 1, 6043 BG Roermond
Locatie: op zes verschillende plekken in de provincie
Kosten: vrije gift na afloop
Aanmelden: Voor iedere voorstelling geldt: aanmelden via omzieners@gmail.com Dit is niet verplicht maar wel gewenst. Want vol is nu eenmaal vol.