Nieuwe participatiewet toegepast (in de speeltuin)
Door: Speeltuinwerk Limburg - Carlien Schouten
Geplaatst op: donderdag 6 augustus 2015
Tijdens een themabijeenkomst over de nieuwe PartcipatieWet bespreken we met speeltuinleden onze verwachtingen, ervaringen en ideeen.
Aangezien hun ervaringen wellicht ook kunnen bijdragen voor niet speeltuin clubs, hierbij een kort verslag voor alle geïnteresseerden.
Tijdens de thema bijeenkomst spreken we met speeltuinvrijwilligers over de nieuwe Wet. En – nog veel belangrijker- laten we hen in gesprek gaan over al hun ervaringen, vragen en ideeën over Participatie in de Speeltuin.
Een zeer levendige discussie, waarvan de deelnemers vinden dat de informatie prettig is om mee te nemen, niet alleen voor henzelf, maar ook voor speeltuincollega’s die de bijeenkomst hebben gemist.
Hieronder een beknopte weergave van de valkuilen, leerpunten en noemenswaardige zaken.
Onder de aanwezigen zijn kleine en grote speeltuinen. De een met jarenlange ervaring in werktrajecten, voor een ander een geheel nieuw idee. Ieder deelt zijn eigen ervaringen en vragen met elkaar. Uit de bijeenkomst zijn een aantal punten die voor speeltuinen in alle vormen en maten belangrijk kunnen zijn.
Allereerst is er een belangrijk verschil tussen trajecten van participatie. Op de website van SpeL is de tekst vooral gericht op de participatie die tijdelijk is én onbetaald werk omvat (werk dat normaal gesproken ook vrijwillig zou worden gedaan). Het idee erachter is om mensen positief te betrekken in de maatschappij. Overigens kan de gemeente wel besluiten de uitkering te verlagen op het moment van weigeren van een dergelijke taak.
Na een gesprek waarin over en weer veel is besproken en afwegingen zijn gemaakt formuleren we de volgende leerpunten:
- Het goed is als speeltuinen hierin mee te willen doen
- Het lastig is om als speeltuincollega degene te zijn die aangeeft dat iemand niet functioneert (zeker als het om een buurtgenoot gaat) als dan uitkering verlaagd wordt
- Het een goede route zou kunnen zijn voor het vinden van nieuwe vrijwilligers, wanneer iemand besluit na de tijdelijke opdracht vrijwillig aan te blijven
- Gemeenten soms ook nog zoekend zijn in dit traject en we dus begrip zullen moeten hebben voor startproblemen en juist samen moeten leren
- De speeltuin wellicht nog een onbekend terrein is voor mensen/ gemeenten die willen participeren
- Het voor eigen vrijwilligers een tijdrovende zaak kan zijn hierin goed te begeleiden (en de stap dus goed overwogen moet worden)
Echter, de aanwezige speeltuinen hebben momenteel niet/ nauwelijks te maken met deze vorm van inzet van participatie. Er is juist meer ervaring met de andere vormen van werk binnen de Wet, namelijk de werktrajecten. Voor de ene speeltuin in mindere mate (inzet van sociaal werk in groenonderhoud van de gemeente), voor de ander zijn sociale werktrajecten de bestaansbasis.
We spreken over hoe zaken geregeld zijn in de speeltuinen. Ondanks gemeentelijke verschillen en verschillen tussen de opzet van de speeltuinen, zijn de overeenkomsten er ook: gemeente speelt een zeer duidelijke rol in de wens om zo de speeltuin te draaien, afspraken met werkcoaches en gemeenten zijn leidend voor hoe e.e.a. opgebouwd moet worden.
Verschillen in gemeentelijk beleid maken dat afspraken over bijvoorbeeld vergoeding, contracten , VoG en beoordeling van medewerkers niet standaard zijn geregeld en die ervaringen dus niet zomaar inwisselbaar zijn. Toch kunnen we veel leren van elkaars ervaringen en zou het zeker ook een slimme zet van gemeenten zijn om daarin meer te overleggen en leren. SpeL wil dat zeker meenemen in gemeente gesprekken, maar daarin is het besluit aan gemeente zelf.
Tips voor werken met traject medewerkers:
- Houd goed in de gaten hoeveel mensen je hebt; beter 1 goed begeleid dan veel mensen niet kunnen laten werken
- Belonen? Omwille van de zeer verschillende financiele situaties van mensen is een vrijwilligersBBQ als dank wellicht een leuker idee dan geld of kadootje.
- Gemakkelijk contact met gemeente of werkcoach is een voorwaarde
- Mogelijkheid om nieuwe vrijwilligers te werven; omdat ook veel 55+ in deze situatie belanden
Heb je vragen over bovenstaande? Wil je eens praten met een ervaren speeltuincollega? Heb je een aanvulling op de tekst? We horen graag! Info@speeltuinwerklimburg.nl
Meer informatie:
Locatie: Limburg