Verschenen!! SamenSpelen 12 • handboekje voor jeugdwerk
Door: JongNL Limburg - Leon Hoenen
Geplaatst op: vrijdag 12 september 2014
Afgelopen week ontvingen 1760 vrijwilligers het handboekje voor het jeugdwerk nummer 12. Het handige boekje staat boordevol praktische tips en spelsuggesties voor veelzijdige activiteiten met kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar. Dit aangevuld met inhoudelijke informatie over het begeleiden van kinderen in groepsverband.
Voor meer informatie (ook over abonnementen) over het handboek voor het jeugdwerk op samenspelenboek.nl
Kinderen en spelen horen bij elkaar. Immers, kinderen
spelen niet alleen om te bewegen, maar ook om te leren,
te vergelijken of te imiteren. Om die reden is het spel
ontzettend belangrijk voor kinderen, want voor hen
betekent spel en spelen alles. Zingen, dansen, bouwen en ontdekken doen ze daarom ook het liefst in groepsverband. JongNL heeft in dit opzicht een professioneel aanbod en
gemotiveerde leiding. De SamenSpelen-handboekjes, boordevol ideeën en tips, zijn een must voor de belevingswereld van kinderen.
De categorieën Spel Actief, Creatief Actief, Natuur Actief en
Sinterklaastips in dit handboekje vormen een overzichtelijk
aanbod voor de spelontwikkeling van kleuters tot tieners,
terwijl de leiding op een begrijpelijke wijze kennis kan
nemen van een aantal veiligheidsprotocollen.
Achtergrond informatie:
De hedendaagse maatschappij legt wel erg de nadruk op het verstandelijke, het leren in schoolse zin. Hierdoor dreigt de sociaal-emotionele ontwikkeling van de opgroeiende jeugd vaak in het gedrang te komen.
Het gevaar voor een emotionele scheefgroei ligt dan op de loer. Empathie, het zich inleven en rekening houden met de gevoelens van anderen, is een van de basisprincipes van JongNL. Daarnaast is het spel een krachtig middel om kwetsbare kinderen bij het groepsgebeuren te betrekken en weerbaar te maken.
Naarmate kinderen beter spelen, worden ze veerkrachtiger. Ze leggen een basis om bij allerlei onvoorspelbare gebeurtenissen om te gaan met de dagelijkse realiteit. Door rollen te spelen, leren ze situaties beter begrijpen. Niets voor niets spelen
kinderen graag vader en moedertje, laten ze poppen praten of spelen ze schooltje. Spel bevordert de zelfredzaamheid van het kind, omdat het naast samenwerken en plannen maken, leert communiceren en oplossingen voor problemen bedenken.
Bijlage (klik om te downloaden):