'Meer begrip nodig voor kwetsbare mensen'

Door: Dienst Kerk en Samenleving - Hub Vossen
Geplaatst op: donderdag 20 november 2014

“De overheid zou veel meer begrip moeten tonen voor mensen die het tempo van de samenleving niet kunnen bijhouden.” Dat zei gouverneur Theo Bovens maandag 17 november in Weert tijdens de netwerkdag van het Netwerk DAK en de Dienst Kerk en Samenleving. Volgens Bovens zijn overheidsinstanties er altijd op gericht om iedereen gelijk te behandelen, terwijl veel kwetsbare mensen juist gebaat zijn bij maatwerk. “Wie minder taalvaardig is, raakt makkelijk verstrikt in onze gigantische bureaucratie,” aldus de gouverneur.

Voor deze netwerkdag waren zo’n 170 diaconaal betrokken vrijwilligers naar het Franciscus Huis in Weert gekomen. Ze spraken over het thema ‘presentie in de participatiesamenleving’. Ook bisschop Wiertz was bij het programma aanwezig, om daarmee het belang van diaconale projecten als inloophuizen te onderstrepen.

Maatschappelijke stage
Gouverneur Bovens was als spreker uitgenodigd, omdat hij afgelopen zomer in overleg met deze dienst een ‘maatschappelijke stage’ heeft gelopen bij diverse diaconale projecten in Limburg. Zo bezocht hij onder meer inloophuizen, een opvanghuis voor ex-gedetineerden, een project voor wijkpastoraat en een Vincentiushuis.

Tijdens de ontmoetingsdag reflecteerde Bovens op deze stagebezoeken. “Wat me vooral opviel, is dat de vrijwilligers bij deze projecten veel tijd nemen voor mensen. Als vertegenwoordiger van de overheid vraag ik me altijd af: wat kunnen we doen. Maar soms hoef je niets anders te doen, dan er gewoon te zijn.” Volgens Bovens zou de overheid in haar contact met kwetsbare mensen ruimte moeten scheppen voor meerdere snelheden.

Gelijkheidsdenken
Een ander punt dat de gouverneur in zijn inleiding aansneed, is het in zijn ogen te ver doorgeschoten gelijkheidsdenken. “Als er een regel is, geldt die ons land meteen voor iedereen op dezelfde manier. Dat klinkt logisch, maar soms zijn mensen veel meer gebaat bij maatwerk.” Als voorbeeld noemde hij de kilometervergoeding voor gehandicaptenvervoer. “Voor iedereen geldt hetzelfde aantal kilometers, terwijl dat op het platteland iets heel anders is als in verstedelijkte gebieden waar de afstanden veel korter zijn.”

Presentie
De andere hoofdspreker op deze ontmoetingsdag was bijzonder hoogleraar Andries Baart, die uitgebreid inging op het thema ‘presentie in de zorg’. Aan de hand van kernwoorden als ‘menslievend’, ‘bekommernis’, ‘ruimte geven’ en ‘uithouden’ legde hij uit dat technisch goede zorg verlenen iets anders is dan kwetsbare mensen op een goede manier bijstaan. “In de professionele zorg wordt kwetsbaarheid ontkend,” aldus Baart. “In veel rapporten over zorgverlening komt het woord kwetsbaarheid zelfs niet eens voor. In beleidstaal wordt kwetsbaar iets wat ongewenst is, iets van bepaalde groepen. Maar iedereen is kwetsbaar, wij zijn allemaal kwetsbaar, bijvoorbeeld als je je baan kwijt raakt of als je partner ziek is. Kwetsbaarheid hoort bij het leven en mag niet weggemoffeld worden." Waar komt toch het idee vandaan dat we allemaal ‘krachtig’ moeten zijn?” zo vroeg hij zich hardop af.
"Als je eigen kracht zegt, dan moet je er altijd kwetsbaarheid bij noemen." drukte hij de aanwezigen op het hart.

Een heel ander geluid kwam in de middag van Thijs Hendrix als sociaal ondernemer zoekt hij naar een combinatie van ondernemen en maatschappelijke doelen. Eveneens werd in de middag het werk van vier Limburgse diaconale projecten in een film gepresenteerd.

’s Middags waren er in het Franciscushuis diverse workshops over de praktijk van inloophuizen en buurtpastoraat.

In de link vindt u een uitgebreid verslag van de maatschappelijke stage van gouverneur Theo Bovens van afgelopen zomer



Meer informatie: www.limburg.nl




     


Reactie(s)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.



Naam


Email


Uw reactie