De Oriёnt in vlammen

Door: Dienst Kerk en Samenleving - Hub Vossen
Geplaatst op: vrijdag 12 mei 2017

Religieuze en historische achtergronden van de conflicten in het Nabije Oosten

De godsdienstwetenschappen houden er rekening mee dat religie, cultuur, politiek en economie altijd in wisselwerking met elkaar staan en elkaar wederzijds beïnvloeden. Dit houdt óók in dat religie al te gemakkelijk te misbruiken valt voor politieke of economische doeleinden.
In deze lezing gaan we eerst na welke godsdienstige aspecten binnen de Islam zelf oorzaak kunnen zijn voor het conflict-potentieel in het Nabije Oosten. Maar omdat dit onvoldoende antwoorden oplevert gaan we vervolgens ook bekijken welke rol het christelijke Westen bij het ontstaan van deze conflicten speelde en nog speelt. We komen bij aspecten uit die wij Westerlingen niet graag onder ogen willen zien: het koloniale verleden – wij zijn het allang vergeten, maar zij niet! – dat ook mede oorzaak is van het conflict tussen Israël en Palestina; vervolgens het Westers economisch imperialisme dat deze landen domineert. En niet te vergeten de toenemende secularisatie die (als cultureel imperialisme) met macht de islamitische cultuur binnendringt en voor spanningen, óók binnen de Islam zorgt: de spanningen tussen liberale moslims die met het Westen mee willen gaan en de orthodoxe t/m fundamentalistische moslims die dit graag tegen willen houden.
En bij dit alles komt dan nog de »greep naar de olie». Dus naar de bronnen die binnen afzienbare tijd opraken. Het Nabije Oosten is aan een explosie toe. Is er een oplossing mogelijk en kunnen de godsdiensten zelf (Islam, Jodendom en Christendom) hierbij misschien een positieve rol spelen?

Donderdag 18 mei 2017, aanvang 20.00 uur, Moskee El Mohsinine, Paulus Potterstraat 2, Sittard.

Dr. Helene Etminan
Godsdienstwetenschapper, gepromoveerd in de spiritualiteit en tevens docente wereldreligies aan het Theologisch Instituut Rolduc (TIR).




Wanneer: 18.05.2017 om 00:00u
Locatie: Moskee El Mohsinine, Paulus Potterstraat 2, Sittard




     


Reactie(s)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.



Naam


Email


Uw reactie