Burgerschap in het onderwijs, de praktijk in de klas

Door: Samenwerkende Maatschappelijke Organisaties Limburg - Heidy Amory
Geplaatst op: donderdag 29 augustus 2024

Het vak burgerschap is één van de wettelijk vastgestelde onderwerpen in het onderwijs. Burgerschap omvat een aantal terreinen waar Maatschappelijke Organisaties (MO’s) veel expertise over hebben. Scholen kunnen kiezen uit diverse lesprogramma’s en boeken over het vak burgerschap. Toch blijkt dat het invullen van de praktische kant van de opdracht burgerschap vaak een lastige opgave is voor scholen.

ONTZORGEN DOCENTEN
Om scholen te ontzorgen hebben een aantal provinciaal werkende MO’s zich samengepakt. Zij hebben één loket voor scholen opgezet via de koepel Samenwerkende Maatschappelijke Organisaties Limburg. Daar kunnen scholen terecht met al hun vragen over het praktisch vertalen van de onderwerpen van burgerschap voor leerlingen en hun lesprogramma.

Denk hierbij aan thema’s zoals:
discriminatie, sekse, ouderdom, eenzaamheid, armoede, sociale uitsluiting, religie, cultuurverschillen, leven met een beperking, zorgen voor elkaar, democratie,
het rechtssysteem, etc.

MAATWERK
SMOL zoekt de juiste MO’s bij de vraag van de school. Wij denken mee om vanuit verschillende invalshoeken leerlingen in contact te brengen met ervaringsdeskundigen op velerlei terreinen. Indien gewenst denken we ook mee over een verwerkingsopdracht zodat leerlingen ook na het bezoek van onze mensen zich verder verdiepen in de materie.
Tevens heeft SMOL heeft ook connecties met cultuurcoaches die het onderwijsveld ondersteunen en programma’s bieden op het gebied van cultuur.


Bijlage (klik om te downloaden):



Meer informatie: stichtingsmol.nl
Locatie: Op locatie
Aanmelden: coordinatorburgerschap@stichtingsmol.nl




     


Reactie(s)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.



Naam


Email


Uw reactie