Bewonersavond Leveroy over gevolgen klimaatverandering
Door: Waterklaar - Giel van Eck
Geplaatst op: maandag 3 april 2017
De gemeente Nederweert gaat samen met de bewoners plannen maken om de gevolgen van klimaatverandering het hoofd te bieden. Op donderdag 30 maart zijn de gevolgen en oplossingsrichtingen toegelicht. De bewoners herkennen zich in de gepresenteerde beelden. De oplossingsmogelijkheden worden nu uitgewerkt en worden op 26 juni opnieuw besproken. Hierna samen aan de slag!
Straten die blank staan door piekbuien is nu al een gebruikelijk beeld. Dat er in de toekomst meer slachtoffers vallen door hitte dan door verkeer is minder bekend. Gemeenten en waterschappen kunnen de problemen niet alleen oplossen. Ook de burgers moeten hun steentje bijdragen. Of liever gezegd steentje er uit en plant erin. Het steeds maar vergroten van de waterafvoer en het verharden van tuinen is geen duurzame oplossing. Dan worden de problemen verplaatst naar lager gelegen gebieden. Deze staan nu al bij hevige regenval dagenlang onder water. Beken en rivieren kunnen al het water niet verwerken.
De bewoners kunnen het regenwater van hun eigen perceel zelf opvangen en laten wegzakken in de bodem. De gemeente kan het regenwater opvangen in de plantsoenen.
Het aantal nachten met minimum temperaturen boven de 20 graden zal ook in een kleine plaats als Leveroy stijgen van 2 naar 15. Ouderen en kleine kinderen komen dan in de problemen. Een oplossing tegen hitte is meer groen en minder steen. Vooral bomen zorgen voor schaduw en verdampen veel water. Wist u dat een stenen tuin tot wel 8 graden warmer is dan een groene tuin?