Armoede in Nederland!

Door: Dienst Kerk en Samenleving - Hub Vossen
Geplaatst op: maandag 13 april 2015

Special: armoede in Nederland
Dinsdag 14 april 2015 om 16:35 uur op NPO 2.

“Armoede heeft altijd bestaan en zal altijd blijven bestaan. Maar dat betekent niet dat je er niets aan moet doen.” Aan het woord is Hub van den Bosch, pastoraal werker in Venlo. “Er zijn mensen die het gewoon niet alleen redden, moet je die aan hun lot overlaten?”

Hub van den Bosch is één van de hoofdpersonen in deze reportage van Katholiek Nederland TV over armoede in Nederland en de rol van de kerken. Vroeger waren mensen afhankelijk van liefdadigheid die meestal door de kerken werd georganiseerd. Na de Tweede Wereldoorlog nam de verzorgingsstaat de kerkelijke liefdadigheid over. Door de terugtrekkende overheid worden steeds vaker mensen aan hun lot overgelaten en nemen de kerken deze rol weer op zich. Zo geeft de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland tegenwoordig meer dan 4 miljoen gulden per jaar aan voedselbanken, tweedehandskledingwinkels en inloophuizen om nood te lenigen.

In deze uitzending is te zien hoe Van den Bosch dagelijks mensen aan zijn deur krijgt die een slaapplaats of geld nodig hebben. Bij pastoor Tjeu Timmermans in Boxmeer kloppen mensen aan die hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Ze hebben hun baan verloren of gaan scheiden. De pastores proberen hen te helpen, geven praktisch advies, regelen ‘papierwerk’, zorgen voor eten en voor kleding en bieden altijd een luisterend oor. In Sittard kunnen mensen terecht bij het huiskamerproject Bie Zefke. Bie Zefke wordt mede gefinancierd door het bisdom Roermond. Dak- en thuislozen, mensen met schulden kunnen in de huiskamer terecht voor boterhammen, een warme maaltijd en gezelligheid.

Hub Vossen, van de dienst Kerk en Samenleving van het bisdom Roermond: “Steeds meer mensen zijn afhankelijk van kerkelijke hulp en soms jarenlang. Steeds vaker krijgen we te maken met mensen die het niet redden. Mensen die hun hypotheek niet kunnen betalen, asielzoekers die op straat komen te staan, dak- en thuislozen, alleenstaanden met kinderen, mensen met psychische problemen en die groep wordt alleen groter. Het grootste probleem waar deze mensen mee kampen is hun langdurig laag inkomen en schulden. Kerken moeten hulp bieden omdat de overheid het niet doet.”

Vooral in de grensprovincies Friesland, Groningen, Drenthe en Limburg is armoede groot. In Limburg is met het sluiten van de mijnen de grootste werkgever weggevallen. Vossen: “Veel mensen zijn niet in staat gebleken om iets nieuws op te pakken of weg te trekken naar het westen waar meer werkgelegenheid is. Soms leven mensen al drie generaties van de bijstand”.

Meer info over de uitzending is te vinden op de website van Katholiek Nederland TV, waar de uitzending vanaf dinsdagavond ook terug te kijken is.



Bijlage (klik om te downloaden):



Meer informatie: katholieknederlandtv.rkk.nl




     


Reactie(s)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.



Naam


Email


Uw reactie