HOOFDAALMOEZENIER DR. HENRI. POELS, WIE KENT HEM NOG (NIET)?

Door: Dienst Kerk en Samenleving - Hub Vossen
Geplaatst op: vrijdag 3 augustus 2018

Rerum Novarum en aalmoezeniers van Sociale Werken (oorspronkelijk: aalmoezeniers van de Arbeid)

Op drie zaterdagen wordt in september vanuit LGOG stilgestaan bij het leven en werk van Mgr. Dr. Poels, een van de eerste hoofd aalmoezeniers van Sociale Werken in Limburg.
Op zaterdag 8 september wordt er een bezoek gebracht aan Venray. De geboorteplaats van deze markante Limburger. 22 september wordt er stil gestaan bij de betekenis van Poels voor de Limburgse samenleving aan het begin van de vorige eeuw. Maar ook gekeken naar de betekenis van zijn werk voor het werk van de huidige aalmoezeniers. 29 september is een meer wetenschappelijke conferentie in Rolduc.

Sinds 1902 bestaat in het bisdom Roermond de aalmoezeniersfunctie als een dienst van de kerk aan de samenleving, De inhoud van de functie is in de loop der jaren bepaald door de ontwikkelingen in Kerk en Samenleving. Bij de start richtten de aalmoezeniers in eerste instantie hun aandacht op mensen in hun werksituatie, maar al spoedig werd de aandacht verbreed tot mensen in hun arbeids- én leefsituatie. De aanvankelijke functieaanduiding “aalmoezenier van de Arbeid” werd daarom ook verbreed tot “aalmoezenier van Sociale Werken”.
Een van de huidige aalmoezeniers, Hub Vossen, zal op 22 september m.n. ingaan op hoe de Dienst Kerk en Samenleving heden ten dagen aan het werk is.

Tijdens de voorbereiding van deze sessies werd bijgevoegd filmpje opgenomen. Dit geeft al een eerste indruk over de opzet en inhoud van deze bijeenkomsten. https://vimeo.com/282080957

Zodra het totale programma klaar is, zal dat ook gepubliceerd worden.

Nu kan iedereen al de verschillende data in de agenda noteren.
zaterdag 8 september in Venray,
zaterdag 22 september in Heerlen
zaterdag 29 september in Kerkrade, conferentiecentrum Rolduc.


Bijlage (klik om te downloaden):     


Reactie(s)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.Naam


Email


Uw reactie