Burgerschap in het onderwijs, de ervaringsdeskundige voor de klas

Door: SharePower - Heidy Amory
Geplaatst op: vrijdag 21 juni 2024

Het vak ‘Burgerschap’ behoort sinds een paar jaar tot één van de drie basisvaardigheden in het onderwijs. De Stichting Maatschappelijke Organisaties Limburg (SMOL) maakt het vak burgerschap voor docenten gemakkelijker.

Vrijwilligers
SMOL helpt docenten om de lessen burgerschapskunde invulling te geven met vrijwilligers uit het echte leven. De praktijk voor de klas. Voorzitter Hans Diederen vertelt hier in een interview bij Breek de Week over samen met coördinator Burgerschap Aulona Dreshaj en vrijwilliger Marianne Ubachs. De laatste is door haar vrijwilligerswerk in de klas een veel mooier mens geworden, zegt ze zelf.

Levensverhalen
Het gaat om gedrag; hoe verhoud je je tot de wereld. Met het project Burgerschap van SMOL komen kinderen in contact met verschillende ‘voorbeelden’ uit de wereld: mensen met een beperking; ouderen; vluchtelingen; enz. De informatie die ze opdoen uit de interviews met de ervaringsdeskundigen is heel waardevol maar wordt nog meer ‘van hunzelf’ als ze het vertalen in een vorm, zoals een tekening, een toneelstukje, of door zelf in de klas het ideale Dorp van de Toekomst te gaan bouwen. Echte levensverhalen komen binnen.

Een gezicht
In een open gesprek met elkaar krijgt de vaak negatieve beeldvorming waarmee we overspoelt worden op social media toch ineens een heel ander gezicht. Een echt gezicht! Hierdoor krijgt het een eigen vertaling. Door dit weer te delen met anderen (ouders, andere leerlingen) wordt het nóg een keer herbeleefd. Zo heeft het veel meer impact dan wanneer het alleen bij de ontmoeting en het interview voor de klas blijft.

Cultuur
Cultuureducatie is hierbij ook een wezenlijk onderdeel. Het is bij uitstek een vak waarin kinderen door te schilderen/zingen/dansen/toneel te spelen leren om zichzelf te uiten, te kijken naar de uitingen van anderen (andere kinderen maar ook professionele kunst). Cultuureducatie geeft vorm aan je relatie tot de wereld, in ‘grote woorden’. ER is geen ‘goed’ of ‘fout’, maar ruimte om er jezelf in te kunnen zijn. Vanuit het Rick is Johannie van Tuel, Cultuurcoach Weert en intermediair CMK vanaf de start van dit project betrokken bij de ontwikkelingen rondom het vak ‘Burgerschap voor de klas’.



Meer informatie: stichtingsmol.nl
Aanmelden: coordinatorbugerschap@stichtingsmol.nl




     


Reactie(s)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.



Naam


Email


Uw reactie