Aanmodderen in Limburg

Door: Speeltuinwerk Limburg - Carlien Schouten
Geplaatst op: maandag 14 juli 2014

Afgelopen vrijdag was het nationale modderdag. Naast de Nationale Buiten Speeldag en de Speeltuindag nog een dag in de maand juni die nadruk legt op buiten spelen. Is het nodig, al die dagen?


Blijkbaar wel. Een voor de hand liggend antwoord. Maar daar ligt een belangrijke basis aan ten grondslag. Modderdag is een bewuste keuze. Kennis maken met water en zand, structuur van deze combinatie, kracht van elementen als water en aarde, ermee mogen experimenteren; het heeft alles te maken met kennis maken de natuur.

Kinderen van nu hebben nauwelijks het gevoel van natuur. Ze zien het als iets dat om de hoek ligt, of in een bos, maar zien zichzelf, hun voeding, hun leefomgeving daar niet als onderdeel van. De mop van de melk die in de supermarkt wordt gemaakt is allang dagelijkse kost geworden.

Wanneer ziet een kind nou nog een koe? En verder wordt je van modder....VIES. En ook dat is even wennen, voor kinderen èn ouders! Ondanks kasten vol (speel)kleren en zeer geavanceerde wasautomaten is ook dat een lastig onderwerp vandaag de dag. We vinden het onhandig....het geeft veel gedoe. Zelfs angst voor viezigheid speelt bij ouders en daardoor ook kinderen een steeds grotere rol; diertjes, webben, vuile vegen, eventuele ziektes.

Gelukkig worden dagen als deze steeds meer omarmd. Kinderopvangorganisaties, speeltuinverenigingen en scholen dragen daaraan bij. Maar ook slidings oefenen bij de voetbalclub of het korfbaltoernooi gewoon door laten gaan bij regen, zijn prima

Modderdagen!
Roep de kinderen niet naar binnen als het regent, maar gebruik het juist. Niks mooiers dan geultjes graven in de stromende regen. Zo blijft Nederland ook in de toekomst voorop lopen met de beste waterwerkers van de wereld!

LAAT ZE MAAR LEKKER AANMODDEREN.     


Reactie(s)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.Naam


Email


Uw reactie