Transgender Gedenkdag 2014 in Maastricht

Door: COC Limburg - Jan Karel Bolleman
Geplaatst op: maandag 6 oktober 2014

Transgender zijn is in veel landen een gevaarlijke zaak. Soms stelt de wet het strafbaar, zelfs met de doodstraf. Maar anders is het wel de samenleving zelf die transgenders marginaliseert, stigmatiseert, en de schouders ophaalt als er een transgender is vermoord. Wereldwijd worden er jaarlijks zo'n 250 mensen om het leven gebracht vanwege hun transgender-identiteit, vaak op gruwelijke wijze. De meeste slachtoffers vallen in Brazilië en de VS; binnen Europa in Turkije en Italië. In Nederland is begin dit jaar ook een transgender vermoord.

De Transgender Gedenkdag vraagt aandacht voor geweld tegen transgenders, en herdenkt de slachtoffers ervan. Ook wordt er opgeroepen tot verbetering van de benarde posities waarin transgenders wereldwijd nog steeds verkeren, en wordt geprobeerd het inzicht en het begrip van het publiek te vergroten.
Internationaal staat deze dag bekend als Transgender Day of Remembrance (TDOR). De organisatie van de nationale herdenking is dit jaar door Transgender Netwerk Nederland (TNN) toegekend aan Transgender Limburg in Maastricht, en wordt ondersteund door COC Limburg.

De herdenking in Maastricht wordt gehouden op zaterdag 22 november. Transgender Limburg heeft een uitgebreid programma samengesteld, met lezingen, een debat met twee internationale gasten die het geweld van dichtbij hebben meegemaakt, een filmvertoning in Lumière, een stille tocht, en uiteraard de herdenking zelf. Onder de sprekers zijn o.a. COC-voorzitter Tanja Ineke en gedeputeerde Peter van Dijk.

Voor meer informatie, zie de website van Transgender Limburg, die binnenkort operationeel is: www.transgenderlimburg.eu
Wanneer: 22.11.2014 om 20:00u
Meer informatie:
Locatie: Herdenkingsplein Maastricht
Kosten: geen
     


Reactie(s)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.Naam


Email


Uw reactie