Evenredige vertegenwoordiging is om vele redenen belangrijk.

Door: SharePower - Heidy Amory
Geplaatst op: dinsdag 28 mei 2024

SharePower heeft dan ook al 18 jaar het kweekvijvertraject ‘Meer Vrouwen in de Politiek’. Dit heeft voor talloze nieuwe vrouwelijke politici in Limburg gezorgd. Emancipatie is echter niet alleen een zaak voor vrouwen om aan te pakken, ook mannen hebben hierin een rol. Maar hoe kunnen zij hier invulling aan geven m.b.t. politiek? Een goede reden voor SharePower om een activiteit voor mannelijke politici te organiseren.
Daarom is Emancipator, als onderdeel van alliantie Politica, afgelopen donderdag 23 mei naar Roermond afgereisd om hier een workshop over te geven. Vol enthousiasme hebben wij de griffies van alle Limburgse gemeenten gemaild, verschillende vrouwelijke wethouders, statenleden en andere politieke sleutelfiguren uit ons netwerk benaderd en hen gevraagd om mannelijke politici van onze activiteit op de hoogte te stellen.

Het resultaat? Zes aanmeldingen van vijf verschillende politieke partijen (2 Groenlinks, 1 BBB, 1 D66, 1 PvdA en 1 VVD). De vraag is nu natuurlijk waar dit aan ligt. Is de drempel voor mannelijke politici te hoog voor een activiteit op dit thema? Voelen zij zich niet aangesproken? Of zien zij simpelweg het belang niet in van dit thema? Wellicht is het een combinatie van alle drie. Het laat hoe dan ook zien dat er nog een lange weg te gaan is. De mannelijke politici die er uiteindelijk bij aanwezig waren, waren heel betrokken en gaven ons ook goede inzichten ‘van de andere kant’. Wij zien het als een mooi volgend stapje richting politieke gelijkheid. Ieder stapje, hoe klein soms ook, is er één vooruit en dat vieren we.

Aansluitend aan de bijeenkomst met Emancipator was er de kick-off van de kweekvijver ‘Meer Vrouwen in de Politiek’. Wethouder Marianne Smitsmans vertelde haar verhaal; hoe zij de politiek is ingerold, wat haar nog steeds motiveert om erin te blijven en hoe zij zich er als vrouw staande houdt. Oud kweekvijver deelnemers Stefanie van den Berg en Lilian van Grimbergen deden vervolgens hun verhaal over de impact van de kweekvijver op hun (politieke) leven en die was niet mals! Stefanie deed de kweekvijver in 2021 met niet het idee om de politiek in te gaan, maar om sterker in haar schoenen te komen staan. Dat ze nog geen drie jaar later fractievoorzitter zou zijn van de grootste partij in haar gemeente had ze toen zeker niet kunnen bedenken.
Lilian was al raadslid toen ze aan de kweekvijver begon, maar pas recent en merkte dat ze hierin nog zoekende was. De handvatten, inzichten en praktische ervaring die de kweekvijver haar bood hebben haar zelfvertrouwen gegeven en versneld een stevig raadslid gemaakt waar je niet meer om heen kan. Het was een inhoudelijke avond vol interessante gesprekken en uiteraard ook veel gezelligheid.

Wil jij het laatste plekje in onze kweekvijver? Meld je dan nu aan via onze website.
Meer informatie: sharepower.nl
Locatie: Roermond en Sittard
Aanmelden: info@sharepower.nl
     


Reactie(s)

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.Naam


Email


Uw reactie